Sanningen om framtiden för (s)

Jag brukar varken skriva om politikens sakfrågor eller politik som sådan i denna blogg. Men som gammal statsvetarstudent följer jag aktuella frågor av det slaget med stort intresse.

För någon vecka sedan fick jag en plötslig förnimmelse av hur framtiden kommer att gestalta sig för Maria Wetterstrand. Hon och hennes partiledarkollega i Miljöpartiet skall ju avgå nästa år. I min kristallkula kunde jag se att Wetterstrand kort efter det att hon lämnat språkröreriet också lämnar politikern och blir VD eller Generalsekreterare för någon stiftelse eller organisation med miljöinriktning. Dock lämnar hon efter något år också denna befattning.

Hon inser nämligen att huvudmännen inte letat efter den ledare med egen vilja och ideér hon trodde utan mer en känd kvinna med miljöcred och fördelaktigt yttre. Istället gör hon comeback i politiken som talesperson i miljöfrågor i Socialdemokraterna lagom till valet 2014.

Det märkliga med denna glimt in i framtiden var att Wetterstrand bildade par med Mona Sahlin. Idag vet vi att Mona Sahlin inte är partiledare för (s) i valet 2014 (eller?).

Men idag insåg jag att vad som faktiskt kommer att hända i det Socialdemokratiska Arbetarpartiet är följande. Ledande företrädare inom partiets alla falanger inser att man inte kommer att kunna mejsla ut en politik som ska vinna nästa val till extrakongressen i vår. Och det finns ingen tronarvinge som kan beträda tronen och på ett trovärdigt sätt säga: “Tro mig jag har receptet!”

Alltså beslutas att kongressens ska välja en gammal trotjänare som partiordförande med den uttalade förutsättningen att hon ska avgå vid nästa extrakongress 2012 (Jodå man beslutar om en sådan). Där ska hon ersättas av nästa “riktiga” partiledare efter att ett antal “framtidsgrupper” med representanter från partidistrikt och klubbar arbetat fram en ny politik som denna partiledare ska föra.

Till att axla denna tillfällig roll som partiledare väljs Lena Hjelm Wallén. Utan politik att föra kan hon ägna ett helt år åt att förekomma i medier och debatter utan att göra annan än att vara trevlig, klok och förstående. Detta lyckas hon med så till den grad att det blir omöjligt att göra något annat än att välja om henne vid extrakongressen 2012.

Nu vet ni hur det går 😉

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather