Är du duktig på att ”hantera människor”?

Jag läser och hör ganska ofta talas om folk som tycker att de är duktiga på att ”hantera människor”. Ofta är det företagsledare eller andra chefer det handlar om. Nu senast läste jag om en 27-årig nyutexaminerad civilingenjör som sommarjobbat som VD(!) Han ger ett trevligt intryck i intervjun men han är ju ännu ung och oerfaren, så det är kanske inte så konstigt att han kan säga saker som att ”jag lärt mig att det är viktigt att hantera människor”.

För mig skvallar uttrycket ”hantera människor” om dåligt ledarskap. Om du brukar ”hantera” folk kanske du för en stund ska byta perspektiv och fundera på hur det är att ”bli hanterad”. Känner du stort förtroende för någon som hanterar dig? Kommer du att göra ditt bästa för att nå mål som den personen sätter upp? Är du lojal mot någon som ”hanterar dig”?

Ledarskap handlar inte om att hantera människor. Det handlar om att ge människor förutsättningar att hantera de situationer som uppstår. Det gör man genom tydliga värderingar, tydliga befogenheter och tydliga förväntningar. Tydlighet skapar man genom kommunikation inte genom manipulation.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather