Var sak har sin tid


Det är dags att säga hej då till väckarklockan. På riktigt. Det är säkert mer än 10 år sedan jag använde en väckarklocka senast. Mobilen fyller sedan länge den funktionen. Och det är inte bara väckarklockan som blivit överflödig med mobilens intåg i vardagen.

Att mobiltelefonen är så mycket mer än telefon är ingen nyhet. För min egen del har det inneburit att inte bara väckarklockan utan också miniräknaren blivit överflödig. Detta skedde långt innan jag började använda min första smartphone. Telefonen är också ett fullt fungerande komplement till datorn som verktyg för epost och websurfande. Telefonen har inte ersatt datorn men om jag inte räknar med att skriva mycket själv, lämnar jag datorn hemma. Den relativt nyinköpta surfplattan tillför inte så mycket förutom en större skärm.

När det handlar om att ersätta verktyg är telefonen också på väg att ersätta anteckningsblocket. Idag fungerar både inmatning och konverteringen mellan olika filformat tillräckligt bra. Ljud- och bildkvalitén är så bra i min senaste telefon att jag den ofta får ersätta dyrare (och iofs mer kvalificerad) utrustning jag har för inspelning. Detsamma gäller digitalkameran. Men ännu är har den utrustningen inte konkurrerats ut helt.

Armbandsuret har väl också egentligen spelat ut sin roll. Men det är ju i stort sett det enda smycke en man kan bära. Jag alternerar mellan ett stort modernt prestigeur och ett smäckrare vintageur från ett annat välkänt märke. Det nya uret kan trots att det kostar som en smartphone inte göra just mycket annat än att visa tiden. Det har för all del en tidtagningsfunktion men mobilen klarar den saken mycket bättre. Den gamla klockan, som är ungefär lika gammal som jag, har nyligen renoverats. Efter det “snabbar” den sig fem minuter per dygn. Förutom att komma ihåg att dra upp det måste jag komma ihåg att ställa tillbaka det fem minuter varje morgon.

Den gamla “fasta telefonen” lever också farligt, trots att också den är mobil inom hemmet. Sen min mamma dog är det i stort sett bara telefonförsäljare som ringer till den. Själv väljer jag så gott som aldrig att ringa från den. Jag kan tänka mig att den får vara kvar till nästa gång vi flyttar.

Men på mitt nattygsbord har väckarklockan blivit kvar som dammsamlare. Och i nattygsbordslådan finns två små reseväckarklockor. Men nu är det dags att inse att de inte kommer att komma till användning igen. Nu försvinner de.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Bookmark the permalink.

About Robert Hultman

Robert Hultman hjälper företag, organisationer och enskilda att kommunicera kostnadseffektivt för att nå uppställda mål och öka värdet av deras produkter och tjänster. Han spelar också ukulele och driver www.ukulelebloggen.se Dessutom är han Alfa Romeo-entusiast och kör gärna sina Alfor på landets racerbanor.

2 Responses to Var sak har sin tid

  1. Mats says:

    Medhåll. Man har kvar gamla prylar fast man inte behöver dem, de har ersätts av nya. Fast, ok, nostalgi är också vackert. Och med en väckarklockan brevid sängen så ser man ju direkt vad klockan är och slipper väcka sin smartphone.
    Bra skrivet!

  2. Aj, då. Kanske ska jag behålla väckarklockan trots allt då. 😉
    Nej. Nu ryker den.
    Tack för berömmet.