Äntligen en skiva med The Ukulele Twins

Har Almstedt-Lindkvartetten kidnappat talangtävlingsvinnare för att få det där lilla extra? Det tycks så. Märkligt. För Almstedt-Lindkvartetten är en mycket kompetent swing-ensamble väl värda att lyssna på för sin egen skull.

Anledningen till att jag köpte skivan var dock att jag var nyfiken på The Ukulele Twins. Men låt mig börja från början. Skivan är en EP från 1956 utgiven på Povel Ramels etikett Knäppupp. Av omslaget framgår att det är Bertil Englund, segrare i Vecko-Revyns Flugantävling och The Ukulele Twins, pristagare i Göteborgs-Postens ”De okändas revy” som är huvudnumren.

När man lyssnar på skivan blir bilden dock en annan. Almstedt-Lindkvartetten dominerar helt. Bertil Englund, som är en habil men inte märkvärdig sångare, framför två nummer. En kvartett av Almstedt-Lindskvartettens kaliber hade lätt kunnat hitta en duktigare och mer karismatisk sångare. Jag misstänker därför att talangtävlingsvinnare smällde högt då som nu. Vecko-Revyns Flugantävling och Göteborgs-Postens ”De okändas revy” var säkert dåtidens motsvarighet till X-factor, Talang, The Voice och vad nu talangjakterna på TV nu heter. En skiva med talangjaktsvinnare sålde och säljer säkert mer än skivor med aldrig så duktiga men okända förmågor.

The Ukulele Twins var enligt skivkonvolutet ”pristagare” i ”De okändas revy” Alltså inte ens vinnare. Men enligt skivans säljare hette de Gösta Tellstig och Lennart Isaksson. Enligt samma källa spelade de på Nalen i mitten på 1950-talet och har eventuellt spelat in en 78:a-varvare med Putte Wickmans Orkester 54-55. De verkar alltså ha haft något som påminner om stjärnstatus. Åtminstone en light-version. Om någon vet mer om The Ukulele Twins tar jag gärna emot upplysningar.

Nå, hur låter då The Ukulele Twins? Ja, skivan är faktiskt litegrann en besvikelse. Ukuleletvillingarna framför två låtar. Rock-a-beatin’ boggie och Alexanders Ragtime Band. Almestedt-Lindkvartettens ackompanjemang är superbt. Twillingarna sjunger starkt och rent med snygga stämmor. Här finns inget att anmärka.

Men ukulelen? I Rock-a-beatin’ boogie hör man överhuvudtaget ingen ukulele. I Alexanders ragtime band är den betänkligt nedmixad. (Eller så stod ukulisten helt enkelt för långt ifrån mikrofonen. Jag är osäker på hur skivinspelningar gick till 1956.) Jag hade ju gärna hört ett ukulelesolo istället för det klarinettsolo som nu ljuder på skivan. Men det här är Almstedt-Lindkvartettens skiva. The Ukulele Twins är bara gisslan i detta sammanhang.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Tagged , , . Bookmark the permalink.

About Robert Hultman

Robert Hultman hjälper företag, organisationer och enskilda att kommunicera kostnadseffektivt för att nå uppställda mål och öka värdet av deras produkter och tjänster. Han spelar också ukulele och driver www.ukulelebloggen.se Dessutom är han Alfa Romeo-entusiast och kör gärna sina Alfor på landets racerbanor.

One Response to Äntligen en skiva med The Ukulele Twins

  1. Ser man på. Lite googlande på namnen och man vet lite mer. The Ukulele Twins var tydligen från Halmstad. Lennart Isaksson, som enligt källan var den som spelade ukulele av de båda “tvillingarna”, är tydligen konstnär i Halmstad. Den andre av dem Göran Tellstig, som spelade gitarr, avled tydligen för något år sedan.

    http://hallandssbloggen.blogspot.se/2012/07/halmstads-nostalgi-fran-forr.html