Ännu ett år utan vinnare

Sedan 2010 har jag utsett min egen vinnare i Almedalen. Det handlar om att hitta det bästa exemplet på hur en bra idé slår en bra budget. “Politikervecka” i all ära, Almedalen är kommunikationsproffsens festival. Här finns många väl genomförda kommunikationsinsatser. Många väldesignade kommunikationsinsatser och många påkostade kommunikationsinsatser.

Men det som imponerar mest på mig är de kommunikationsinsatser som genomförs med en mycket liten budget. Almedalen är en arena där det tack vare dess avgränsning både i tid och rum är möjlig att synas på med en liten budget.

Men det är inte alla år jag hittar några riktigt bra exempel på det jag söker. Förra året hittade jag inget som riktigt nådde fram. I år var det ännu svårare. Den enda “nästankandidat” jag hittade var detta rökrum:

Vem som ligger bakom eller vad den/de hoppades åstadkomma är oklart. Jag ser det mest som en kommentar till det nyligen införda rökförbudet. Var det tänkt som något slags politisk påverkan kan man konstatera att det är väl sent. Men lite fyndigt är det.

2018 nådde inga insatser ända fram. Stockholms handelskammare, fastighetsägarna och fotografiska muséet (!) hade en kuddkampanj som iofs hade kunnat vinna. Men den var lite för mycket en kopia av den flyttkartong-kampanj som vann ett par år tidigare.

En annan kandidat från 2018 är denna med små akvareller(?) utplacerade Visby innerstad. Den kampanjens stora nackdel var att det inte fanns något tydlig budskap eller avsändare. Kanske förstod de närmast berörda ändå. Vem vet?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *