Julmusttest 2020

Tio olika julmuster testade. Mestadels habila julmust-drycker men två korade vinnare och en som stack ut. Åt fel håll.

Det blev ingen fullpoängare i julmusttestet. Men väl två vinnare, ett bottennapp och många habila julmust. På en femgradig skala lyckades vinnarna kamma hem betyget 3+.

Kanske borde man därför justera skalan, sänka förväntningarna och betrakta 3 + som en femma. I ett jämförande test spelar det nog ändå inte så stor roll. Alla bedöms efter samma kriterier och oavsett siffrans valör går de att rangordna.

Jag dricker i stort sett bara julmust, när det handlar om läskedrycker. Jag är ett julmustfan, helt enkelt. För några år sedan, kanske rent av 10 år sedan – tiden springer iväg – gjorde vi ett julmusttest i familjen. Jag minns inte vinnaren. Men nu tyckte jag att det var dags igen.

Uppsving för julmusten

Det har dessutom hänt mycket på julmustfronten på senare år. Det verkar som om drycken stigit i popularitet och lockat fler bryggerier att tillverka julmust.

Apotekarnes julmust var länge standardmusten och enligt uppgift köpte de flesta andra bryggerier essans från Apotekarnes för sina julmust. Någon variation mellan de olika bryggeriernas julmust kunde man finna i sötma och syrlighet. Om det berodde på att man ville ge sin must en särskiljande smak eller bara på deras respektive grundrecept för läskedrycker där socker och citron- eller fosforsyra ingår, låter jag vara osagt.

Andra bryggerier sägs ha gjort must på egen essans och då också passat på, eller råkat, skapa andra smaker. Zeunerts julmust, som har många anhängare, har en påtaglig kaffeton i smaken som rimligen är ett försök att göra en annan, i deras tycke godare, must.

Nu finns det många bryggerier som producerar must i vad man förmodligen betraktar som ett premiumsegment. Must som lagrats på fat och säljs i flaskor med sobrare etikett. I årets test finns två muster från Roslags Näsby bryggeri med. Där verkar etiketterna mer vilja signalera ”craft”.

Julmusterna i testet

Testet genomfördes som ett blindtest och de i testet ingående julmusterna var (i den ordning de provades):

Roslags Näsbys Humle
Julamust
Nygårda romfatslagrade
Nygårda julmust
Freeway
Gotlandsmust
Apotekarnes
Ikea Vintersaga
Roslags Näsbys Bourbon (lagrad på bourbonfat av ek)
Zeunerts

Små skillnader i sötma och syrlighet

I årets test är skillnaderna i sötma och syrlighet närmast försumbara. Det är stor skillnad mellan skumkronorna. Från rika skumkronor som dröjer kvar i glaset till julmust utan tillstymmelse till skumkrona. Vilken betydelse man tillmäter skumkronorna är, liksom det mesta annat med julmust, högst individuellt. I detta test bidrog inte skumkronorna till att dra upp betyget även om det ser trevligt ut.

Vad tyckte jag då om de testade musterna? Flertalet var habila standardmust, ett par nådde inte den nivån och en var ett rent bottennapp. Förstaplatsen delas av två julmuster, varav en är en klassiker och den andra en nykomling. Vilka vann då?
Jo Apotekarnes och Julamust!

Här följer omdömena om var och en av julmusterna i testet:

Roslags Näsbys Humle Betyg:3

Ingen skumkrona, svag bornyr, fyllig smak med lagom sötma utan nämnvärd syrlighet. En god och välbalanserad julmust. Möjligen kan man urskilja en svag eftersmak/bismak av druvsocker.

(Någon smak av humle kunde jag inte förnimma men jag tror inte det gör något.)

Julamust Betyg: 3+

Ingen skumkrona, svag bornyr, fyllig smak med lagom sötma utan nämnvärd syrlighet. En god och välbalanserad julmust. Den har en svag och svårdefinierad antydan av något som påminner om ”smultron” av det slag man hittar i smultronläsk.

Nygårda romfatslagrade Betyg: 1

Fin skumkrona men ringa bornyr. Fyllig och lagom söt smak utan syrlighet. Dessvärre har julmusten en obehaglig bi- och eftersmak som för tankarna till kartong eller lim.

Nygårda julmust Betyg: 2+

Skummar till när man häller upp utan att bilda egentlig skumkrona. Något mer kolsyra än de andra i testet men inte störande mycket. Fyllig smak som dock ”tunnar ut” något mot slutet. Lagom söt, utan nämnvärd syrlighet.

Freeway Betyg: 2

Skumkrona som dör ut rätt snart men är långvarigare än den föregående musten. Bornyren är ringa. Fylligheten i smak är något lägre än ”standardmusten” men är lagom söt och utan nämnvärd syrlighet. Det finns en antydan till smak av viol (eller möjligen tvål) som drar ner betyget.

Gotlandsmust Betyg: 3

Skummar till och försvinner (snabbt som en löning). Bornyren är svag, smaken är fyllig och något söt utan nämnvärd syrlighet. Smaken har en tydlig kaffeton som nog kan vara en vattendelare. (En av två muster i testet som inte utger sig för att vara ”julmust”.)

Apotekarnes Betyg: 3+

Stor skumkrona som dör fort. Något svag bornyr, fyllig smak med lagom sötma. Något högre syrlighet än de andra musterna. Sammanfattningsvis en standardmust som är något syrligare.

Ikea Vintersaga Betyg: 3

Ingen skumkrona och svag bornyr. Något mindre fyllig smak med lagom sötma och syrlighet. En standardmust som är mindre fyllig. (Testets andra icke-julmust. Faktiskt utan ens att göra anspråk på att vara must)

Roslags Näsby Bourbon Betyg: 2

Rejäl skumkrona som dröjer kvar (längst av de i testet). Liten bornyr. Mindre fyllig smak med något lägre sötma och lagom syrlighet. Smaken har en ton som kanske påminner om blåbär. Dessvärre en eftersmak som påminner om kartong. En must som skiljer sig rejält från mängden.

Zeunerts Betyg: 3

Skumkrona som dröjer kvar något. Lagom bornyr och fyllighet. Något sötare och mindre syrlig. Smaken har en tydlig ton av kaffe och kanske antydan av chokladkola. Ytterligare en must som avviker från standardmusten.

Skum och bornyr

De muster som testades sist hade fått vänta i glasen längre än de som testades först. Det påverkar naturligtvis bornyren. Drycken smaker framträder dock tydligare med mindre kolsyra. För att få en välgrundad uppfattning om bornyr och skum hälldes musterna upp igen i rengjorda glas efter den första provsmakningen.

Karin, som inte testade helt blint eftersom hon hällde upp julmusterna i glasen även om hon inte mindes vilken must som var i vilket glas, tyckte bäst om Apotekarnes och Roslags Näsbys Bourbon.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *