Ett cykelskåp blev årets vinnare i Almedalen

Varje år letar jag i Almedalen efter exempel på kommunikation där en bra idé slår en bra budget. Det brukar finnas ett antal exempel och bland dem utser jag en vinnare. Men det är inte varje år jag hittar en värdig vinnare.

I år tycker jag att det var svårt att hitta exempel på en bra idé som kräver en liten budget. Faktiskt var det ganska glest mellan deltagande med någon kreativ höjd oavsett budget. Mest seminarier och montrar. Inget fel med det, men det är inte några exempel på lysande kreativitet.
Bland de exempel jag faktiskt hittade i år är en en verklig långkörare, nämligen ”Köttskatten” mannen som ständigt står vid Almedalen med sitt plakat. Enligt egen utsaga stod han där i tolv år innan ”pandemipausen” och nu står han där igen. Att stå med ett sandwichplakat är kanske inte höjden av kreativitet men det fungerar och det kräver en minimal budget. Köttskatten var dock min vinnare 2015 var därför aldrig en kandidat till årets vinnare.

Vem som ligger bakom eller vad den/de hoppades åstadkomma är oklart. Jag ser det mest som en kommentar till det nyligen införda rökförbudet. Var det tänkt som något slags politisk påverkan kan man konstatera att det är väl sentLite oväntat kom Expressen med på min ”shortlist”. Det var dock inte tidningens scen invid Donners plats som var kandidaten. Scenen är måhända blygsam och lågbudget i förhållande till andra mediers, som t ex TV4 och SvT.

Nä det var expressens geting-maskot som fångade mitt intresse. Det var nu kanske inte någon riktigt seriös kandidat heller. På ett rosévinsmingel (jo, de förekommer även i det nya bantade Almedalsformatet) menade en medieman att Expressen var obegripligt förtjusta i sin geting. Men jag kan förstå deras förtjusning. Det är dock ingen större poäng med att låta en maskot vandra omkring i Almedalen om man inte kopplar ett budskap till maskotens vandring. Som idé för andra är maskoten dock bra. Dräkten kostar måhända en slant att sy upp men i Almedalssammanhang är det småpengar. En kringvandrande maskot av geting-typ är ett givet sätt att fånga uppmärksamhet. Om man förser maskoten med flygblad att dela ut och helst ser till att maskoten får sällskap av ett antal flygbladsutdelande kompisar kan man nog också få sitt budskap uppmärksammat av Almedalsbesökarna.

Blev det någon vinnare då? Jo, faktiskt. Till sist hittade jag en värdig vinnare. Ihopa grannbox cykelskåp tycker jag är ett bra exempel på hur man kan väcka uppmärksamhet i Almedalen och nå ut med ett budskap utan att det kostar skjortan.
Jag såg visserligen aldrig skåpet cyklas runt i Almedalen men det betyder inte att det faktiskt inte gjorde det. Jag hoppas verkligen att det inte bara stod parkerat som när jag såg det. Nästan hela poängen går förlorad om cykelskåpet bara står på en plats.
Ett ”cykelskåp” kan fungera för många verksamheter. Men i Ihopas fall är det särskilt lyckat eftersom skåpet i sig är den produkt/idé man saluför.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *