Två kokta i ett bröd, tack!


Konsumenttestet alla väntat på är här: Var får man två kokta i ett bröd bäst och billigast i Vällingby centrum?

Två kokta i ett bröd. En svensk korvkioskklassiker. Eller? En kokt med bröd är väl i ärlighetens namn det mest klassiska i korvkiosksammanhang. Eller kanske en slang med halka, för de lite äldre. Trots att utbudet i de flesta kiosker nu omfattar flera sorters mer exotiska korvar, hamburgare, friterade kycklingbitar och kebab hänger den kokta korven med.

Vill man kan betrakta den kokta korven som korvkioskens adelsmärke. Hur hanterar kiosken sin varmkorv? Hanterar man den med omsorg är man förmodligen lika omsorgsfull med annat. Slarvar man med korven – ja då vet man inte hur det är med resten.

I Vällingby centrum finns det tre korvmojjar. Jag beställer två kokta i ett bröd i var och en av dem. Man kan konstatera att beställningen inte är vanlig. På alla tre ställena missförstås den.

V-Grillen

Korvgubben i V-grillen på torget i Vällingby vill ge mig två kokta i varsitt bröd. Pris 30 kronor. När jag ser vad som är på gång hejdar jag honom och upprepar “två kokta i ett bröd”.
– Vill du ha en korv vid sidan av, frågar korvgubben.
– Nä, två korvar i ett bröd, säger jag igen och tillägger att det brukar gå bra.
– Ja då, säger korvgubben. Jag ville bara vara säker på hur du vill ha det.
Med bara ett korvbröd drar korvgubben av tre kronor på priset. Jag får mina två kokta i ett bröd för 27 kronor.
Jag äter dem med bara senap. V-grillens senap får godkänt utan anmärkning. Det är, liksom hos de andra korvmojjarna, statens normalsenap.
Korven smakar precis som man väntar sig att en varmkorv i ett gatukök ska smaka. Konsistensen är också som vanlig. Inga överraskningar här inte. Och det får ändå sägas vara bra. En korvkiosks uppgift är inte att leverera kulinariska överraskningar. Snabbt och mättande är valspråket.

Jonnes Grill är en Vällingbyklassiker. Fanns den inte där när centrumet invigdes så lär det inte ha dröjt länge förrän den öppnade.
– Jaha, svarar flickan bakom disken när jag beställer två kokta i ett bröd. Det finns ett uns av förvåning i rösten. Men inte mer.
Sen ropar hon på chefen. De har en kort konferens. Hemlig och viskande. När de är klara förkunnar flickan: 31 kronor.
Att lägga två korvar i brödet löser hon genom att vika ut det så att det blir nästan som en bricka. På den balanserar hon sedan korvarna och har tunnt med senap på dem i ett ojämt mönster. Jag har på mer senap själv.
Man skulle ju gärna vilja att denna, den äldsta av Vällingbymojjarna, skulle ha den godaste korven. Spadet de vilat i doftar traditionsenligt av både vitpeppar och lagerblad. Men korvarna är två sorgliga strängar av korvsmet utan nämnvärd smak och med konsistens som påminner om senapens.

Jonnes Grill

Vällingby Grill och Kebab. Med kebab redan i namnet skulle man kunna befara att den kokta korven var satt på undantag. Men så är inte fallet. Korvgubben (eller kanske kebabgubben?) missförstår visserligen, precis som sina kollegor, min beställning. Två kokta i ett bröd blir den här gången en kokt med bröd.
Jag blir misstänksam när jag hör priset: 20 kronor. Misstanken bekräftas när han räcker fram en korv med bröd.
– Jag vill ha två korvar i ett bröd, säger jag.
– Okej säger korvgubben. Det blir 3 kronor till för korven.
Jag gläds åt det överkomliga priset. Men frågan är om han inte tänkte fel någonstans. Om en korv kostar 3 kronor och en kokt med bröd 20 kronor betyder ju det att korvbrödet kostar 17 kronor.
När jag sedan sätter tänderna i mina korvar visar det sig att korvarna har mer smak och konsistens än de övriga i testet. Det skulle förvåna mig om det spad som korvarna legat i var mycket mer än varmt vatten. Men själva korvsmeten är fastare i konsistensen än en traditionell varmkorv. Skinnet är precis lagom hårt. Det erbjuder en aning motstånd innan tänderna skär igenom med ett litet “pop”. Korven är också smakrikare än en vanlig varmkorv. Den är inte starkt eller exotiskt kryddad. Jag skulle tro att både konsistens och smak kommer av ett högre köttinnehåll än brukligt. Men det är en spekulation.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather