Blåvita varor gör comeback men blir de virala igen?


Blåvita varor gör comeback på Coop. Det bör ha varit i slutet på 70-talet som blå-vita varor gjorde debut på Konsum. Det var ett djärvt grepp. Men jag vet inte om det var framgångsrikt. Frågan är hur det går den här gången.

Konsum hade en del idéer på 70-talet. De flesta präglades av grundidén att köpmannen var ond. En kapitalist av Krösus Sork-typ. Konsum ägdes av kunderna själva därför fanns ingen sådan ondska. Men här och var var medlemmarna bekymrade över att varorna i Konsum och på Domus var desamma som hos de kapitalistiska köpmännen. Dessutom var priserna vanligen högre. Från Konsumledningens sida lyssnade man och försökte göra något åt saken.

Därför kunde man i Domusvaruhusen se en klädeskollektion av synnerligen praktiska och ack så tråkiga plagg i beige och grått. När medlemmar tyckte att det var illa att konsums egen cola-dryck innehöll samma typ av färgämnen som det multinationella (=onda) Coca Cola Companys förlaga, svarade Konsum med en cola som saknade färgämnen och såg ut som sockerdricka. Den gick naturligtvis inte att sälja.

De blåvita varorna blev mer långlivade. Tanken var att det blåvita sortimentet skulle bestå av billiga vardagsvaror. Om jag minns rätt var ett av skälen till att de skulle vara billiga att man inte gjorde reklam för varorna. Förpackningarna var vita med ett blått fält med vit text som talade om vad det var för produkt. Som på T-shirten på bilden ovan. Tvål, tandkräm, kaffefilter och andra basvaror fick successivt sällskap av allt fler produkter.

Det dröjde nog inte länge förrän de första parodierna på de blåvita varorna såg dagens ljus. Så småningom blev det riktigt många. Jag minns en vit slips med blått fält och texten “Slips”. Konstnären Lasse Åberg gjorde en litografi med samma design “Konst” stod det i det blå fältet. Med tillägget “av litografityp” under. Jag såg till och med en segelbåt vars vita skrovsida pryddes av ett blått fält med texten “Båt”. Konceptet lånade sig väl till det mesta.

En del av parodierna var nog avsedda att håna idéen. Andra säkert mer kärleksfulla. Oavsett vilket hade vi idag betraktat det som “viral marknadsföring”.

När Coop nu re-lanserar blåvita varor har man redan från början kaffekoppar och en T-shirt med i det blåvita sortimentet. Jag undrar om det är en önskan att skapa en ny sådan viral effekt som ligger bakom. Eller är det rent av så att man vill förebygga en våg av skämt/härmningar/hån? Att skriva “Bil” med vita bokstäver i ett blått fält på sin vita bil känns säkert inte så kreativt när Coop själva visat vägen med bl a “T-tröja”. Den som lever får se.

Vad beträffar blåvita varor som sådana tror jag att tiden har sprungit ifrån tanken. Billiga och bra varor finns det alltid en efterfrågan på. Men det finns gränser för hur förnuftiga vi vill vara. Vi vill gärna ha lite varumärkesflärd omkring oss. Och för den som verkligen har det knapert kan det faktiskt vara så det bara är basvarorna som erbjuder den möjligheten. Edet Soft blir den lyx jag kan unna mig, när både märkeskläder och entrecôte ligger utom min budget. Då får det blå-vita dasspappret stå kvar på hyllan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather