Jakten på den ultimata resväskan

Att resa med bara handbagage har sina poänger. Det skönt att slippa vänta i bagage drop-kön. Likaså att kunna åka direkt från flygplatsen utan att stå vid bagagebandet och vänta på sin resväska. Nackdelen är att man tvingas prioritera hårt när man packar.

Den idealiska resväskan, för den kortare resan, borde därför vara en väska som är precis så stor som handbagaget får vara. Därtill ska den vara lätt. Handbagaget har ju inte bara storleksbegränsningar utan också en maxvikt.

Maxstorleken för en väska som man får ta med ombord varierar tyvärr från flygbolag till flygbolag. IATA har en riktlinje som säger att väskan max får ha yttermåtten 56 x 46 x 25 cm, eller totalt 110 cm. Men eftersom olika flygbolag har olika flygplanstyper skiljer sig de faktiska bestämmelserna åt. Det bagage man har med sig ombord ska ju rymmas i bagageutrymmet över sätena eller under sätet framför. (Orsaken är naturligtvis att man inte vill ha väskor flygande omkring i kabinen vid turbulens.)

SAS har maxmåtten 55 x 40 x 23 cm för kabinbagage. Men man kan faktiskt inte kan vara säker på att flyga med SAS ens om man bokar en biljett med dem. Code sharing och Star Alliance-samarbetet kan innebära att man plötslig finner att man ska flyga med Lufthansa på en del av en resa.

Lufthansa har ett snävare mått för handbagage. Där gäller 55 x 40 x 20 cm. Det är många andra flygbolag som också har den gränsen. Det är i och för sig inte ofta måttbandet kommer fram när man ska gå ombord. Men om det händer är det bökigt. Dessutom kan man tänka att man kunde kostat på sig att ta en stor resväska om man ändå tvingas checka in den. Kostymen, träningskläderna, presenten och annat du hade velat ta med hade då fått plats utan problem.

Med en väska med yttermåtten 55 x 40 x 20 cm kommer man dock in på de flesta flygplan. Och det finns många väskor på marknaden som har just de måtten. Men flygbolagen har också en maxvikt för handbagaget. 10 kg är en vanlig gräns. På SAS får dock inte handbagage väga mer än 8 kg.

Det finns alltså skäl att också fundera över hur mycket en väska väger. För mig är det obegripligt att man kan tänka sig att “ge bort” uppemot ett kilo till hjul och draganordning när det ändå inte är frågan om mer än max 8 kg att släpa på. Har man ont i ryggen kommer saken naturligtvis i ett annat läge. Men för mig går alla väskor med hjul bort i detta sammanhang. Är man som jag närmare 1,90 lång blir handtaget ändå så kort att man får gå böjd om man vill dra sin kabinväska. Dessutom tar draganordningen plats. I de flesta väskor innebär den också att plaggen inte ligger plant utan får “märken” när de formar sig efter dragstängernas profil.

Idealet är istället en väska med bärhantag, bärrem och axelremmar (som på en ryggsäck). Det minimerar vikten, ger maximalt utrymme och är lätt att hantera. Blir det tungt att bära den på ett sätt, kan man bära den på ett annat.

Den slutsatsen tycker man borde vara lätt att dra för alla tillverkare av resväskor. Men ändå är det en produkt som är ovanlig. Tro mig. Jag har letat.

Min idealväska har förutom de egenskaper som jag redan har beskrivit ytterligare några.

Den har ett stort utrymme och är inte indelad i fack. Det är en lätt sak för den resande att lägga blöta badkläder, skor eller vad det nu kan vara i en plastpåse. Det krävs inga särskilda fack för det i väskan. Ju fler fack desto mindre flexibel blir den.

Några fickor där man kan ha resedokument, kartor och kanske usb-kablar, laddare och vad det nu kan vara, är dock praktiskt.

De flesta ryggsäckar är “toppmatade”. Jag kan inte förstå varför. Det betyder att man måste ta ut allting för att komma åt det som ligger nederst. Det betyder också att det är svårt, eller rent av omöjligt, att förvara plagg plant. Det innebär att den som vill ha en välstruken skjorta på sig på resmålet måste välja en annan typ av väska.

Lyckligtvis finns det ryggsäckar med lock som öppnas som på en resväska. Och det är där, bland ryggsäckar och väskor av en typ som kallas duffel bag på engelska, man får leta efter det ulitmata handbagaget.

Några kandidater:

Maxpedition Fliegerduffel.
Den är konstruerad helt efter tankarna ovan. Problemet är bara att väskan är 56x36x23 cm. Den som flyger med t ex Lufthansa eller Ryan air överskrider maxmåtten.

Tom Bihn Western flyer
Yttermåtten är 45,5 x 30,5 x 18 cm. Väskan utnyttjar med andra ord inte hela maxmåttet. Modellern Tristar överskrider precis ett mått med sina 48 x 33 x 20,5. (och utnyttjar inte de andra måtten maximalt).

Jansport Superbreak Collection Weekaway

53 x 36,5 x 21,5cm. Den är alltså lite för tjock för t ex Lufthansa och Ryan Air en grinig dag.

Rick Steves Convertible Carry-on
53 x 35,5 x 23 cm. Den är OK på t ex SAS men för tjock för en del andra bolag. (Dessutom är jag inte helt säker på att locket går att öppna helt)

Favoriten hittills blir därför Timbuktu 2 Wingman
54,5 x 36 x 17,5 cm. Även om ett mått inte riktigt är maximalt utnyttjat är den nära och på rätt sida av gränserna för de andra måtten.

Skulle du, kära läsare, känna till en väska/ryggsäck som motsvarar mina krav tar jag mer än gärna emot information om den.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather