Lobbyingpriser med frågetecken

Årets Lobbyist - Prisutdelning Bryggarhuset Stockholm

Så har årets lobbyist utsetts. För 16:e året i rad. Årets lobbyist 2012 blev ”Ostlänken” och dess ordförande Göran Forssberg. Ulrika Blumfelds och ”Sjuksköterskeupproret” fick ett hedersomnämnande av juryn. Själv gick jag därifrån med tre frågor.

Den första frågan är om Ostlänken var en bra vinnare. Göran Forssberg och alla andra som kämpat länge för att få snabbare tågförbindelser till Nyköping från Stockholm är inte ovärdiga vinnare på något sätt. I 24 år har de jobbat för sin sak. Trägen vinner. Det gamla talesättet besannas. Om 15 år blir järnvägen verklighet om regeringens plan förverkligas.

Frågan jag ställer mig är om det inte finns exempel på bättre lobbying-insatser. Lobbying vore rimligen en stendöd verksamhet om det var vanligt med 30-40 års leveranstid på resultatet.

Hedersomnämnandet till sjuksköterskeupproret väcker en annan fråga. Handlar sjuksköterskeupproret verkligen om lobbying? Målet för kampanjen är att ingångslönen för sjuksköterskor inte ska vara mindre än 24000. Målet har man inte nått. Man har fått med sig många nyutexaminerade sjuksköterskor som inte tar en anställning om de inte får minst 24000 kronor i månaden. Man har nått framgångar med opinionsbildning och rekrytering till sin linje. Det kan man belöna om man vill. Men det är inte lobbying. Man har inte påverkat de lönesättande beslutsfattarna hos de stora landstingen. Det är det lobbying handlar om. Att påverka beslutsfattare.

Den sista frågan kvällen aktualiserade är av ett helt annat slag. Var var massmedia? Tidningen Resumé arrangerade och skriver naturligtvis om pristagarna och kanske om arrangemanget. Dagens Opinion fanns på plats och skriver säkert. Expressens Niclas Mattson var med i en paneldiskussion men skriver förmodligen inget. Men sen var det nog inga fler.

Jag är inte förvånad. Men när idrottsfolket belönar varandra och ger priser till den som spelat bäst fotboll under året direktsänds tillställningen i TV. När en sponsor lämnar tillställningen för att han inte får sitta vid honnörsbordet skriver Expressen om det.
Idrott engagerar men lobbying påverkar människors verklighet mer än alla fotbollsmål tillsammans. Ändå bevakar bara branschmedia ”Årets lobbyist”.

Resumé om årets lobbyist.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather