Hamburgare med överdriven miljökommunikation

Överdriven miljökommunikation

Jag åt lunch på Max i Visby idag. Det är inte så ofta jag äter på Max så mina blickar letade sig upp mot ljustavlan ovanför disken för att få veta vad de olika menyalternativen innebär. Originalmål, Maximål, Skrovmål, Suprememål… det är ju inte självklart på något sätt. Inte ens “hamburgare” är ett väldefinierat begrepp. Väger den 60 gram eller 150 gram?

Men ljustavlan blev mig svaret skyldig. Ingenting om hur stora burgarna är. Inte stod det något om näringsvärdet eller energiinnehållet heller. Det är väl föga förvånande. Det brukar det inte göra. Men det som stod där förvånade mig mycket. För vart och ett av “målen” stod det vilken miljöpåverkan det har, uttryckt som kg koldioxidutsläpp per mål.

Dessutom upplyste tavlan att restaurangen kompenserar för sin miljöpåverkan till 100 procent genom trädplantering i Afrika.

Det gav mig mycket att fundera över. Det jag funderar mest på är om Max kunder i första hand är intresserade av hur stort koldioxidutsläpp deras måltid orsakar. Är de mer intresserade av det än vilket energitillskott det ger dem själva? Är det mer intressant än fördelningen mellan fett, kolhydrater och protein i måltiden, i dessa GI-tider? Är det mer intressant än hur mycket mat det är, dvs svaret på frågan “kommer jag att bli mätt?”

Nästa fråga inställer sig också i stort sett omedelbart. Hur kan ett “Originalmål” och ett “Friscomål” generera lika stora koldioxidutsläpp? Även om det bara är en skiva bacon som skiljer dem åt måste ju denna skiva bacon också innebära en miljöbelastning. Grisuppfödning, slakt (med transporter), beredning med saltlake och rökning, förpackning, nya transporter, allt i en engergikrävande kylkedja och därtill tillagningen. Skulle allt detta ske utan miljöbelastning?

Men oavsett hur det förhåller sig med det behöver jag ju egentligen inte bry mig. Restaurangen kompenserar ju miljöpåverkan till 100 procent. Jag behöver med andra ord inte bry mig om hur stor miljöpåverkan mitt mål har. Jag kan välja utifrån andra kriterier. Man kan tänka sig att portionsstorlek, energiinnehåll eller näringinnehållet kunde vara relevant information för mitt val.

Eller?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather