Politiskt korrekt reklam. Del 1: Jula

Häromdagen damp Julas broschyr “Bilglädje” ned i brevlådan. Framsidan pryds av en bild på en familj som av allt att döma gör sig klar för en bilutflykt. Sonen tittar på medan mamma fyller bilens däck med luft från familjens fina kompressor. Pappa kommer med matsäcken i en praktisk bärkorg i ena handen och fiskespöna i den andra.

Traditionell utbudsreklam med grejer och priser på bild. Det traditionella könsrollsmönstret har bruits på bilden. Det är så ovanligt i reklamsammanhang att jag reagerar över det. Det känns tillgjort. Man anar en strävan efter politisk korrekthet bakom bilden. Det är synd.

Det är synd att jag reagerar så. Det är klart att det ska vara kvinna som fyller på luft i däcken och en man som kommer med matsäcken. Det blir ju bättre reklam så, det väcker åtminstone lite uppmärksamhet, genererar en bloggkommentar. Därtill är det nog ett litet, litet steg mot en värld där könsrollsmönstren inte är helt cementerade.

Nästa gång hoppas jag dock att kvinnan på bilden får ha en av Julas praktiska mekaroveraller på sig. Vita jeans är ingen idealisk klädsel för den som fyller luft i bildäcken.

(Rubriken tar höjd för framtida observationer av poltiskt korrekt reklam. Ännu vet jag inte vilka)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather