Varför ska man använda Facebook?

Frågan dök upp i middagskonversationen i lördags, föranledd av den några veckor gamla nyheten att Dansk Erhverv (“Danskt Näringsliv”) förfasat sig över att danskarnas facebook-användning på arbetet kostar 11 miljarder danska kronor (per år?).

Vid första kontakten tyckte jag själv för all del att Facebook och ännu mer Twitter mest liknade ett stort rum på ett mentalsjukhus där patienterna gick omkring och pratade högt för sig själva utan att bry sig om vad någon annan säger. Men nu blir jag lika förvånad varje gång jag stöter på en person som inte hittat någon egen nytta av något slag.

Nu var det en knappt 50-årig ingenjör, som nog iofs ser datorn mer som ett verktyg för beräkningar än för kommunikation, som var skeptisk. Alltså ingen teknikovan gamling. Att kommunikatörer kan ha nytta av Facebook det förstod han men för resten av världen var det mer tveksamt.

Men det är faktiskt inte så lätt att beskriva nyttan med social medier. Inte för att den inte finns utan för att den är så olika för olika personer. Precis som om man skulle fråga vad nyttan är med telefonen.

Privatnyttan tycks för de flesta vara lättare att se än den professionella nyttan. Även om “nytta” inte är det ord som används flitigast för att beskriva privatanvändningen av sociala medier.

Jag tror att de som är nätverksorienterade i sitt professionella liv lättare ser nyttan med sociala medier än de som inte är det.

“Vanligt nätverkande” har precis som sociala medier en social och en professionell aspekt. Tyngdpunkten ligger ibland på det ena och ibland på det andra men är aldrig helt renodlad. På en privat tillställning kan man knyta professionellt mycket värdefulla kontakter och få information och synpunkter som inte finns representerade i ens professionella sfär. Och motsatt gäller naturligtvis jobbtillställningar där man ibland träffar roliga människor och har kul utan att någonsin ha någon nytta av det i jobbet.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather