Nyttan med Facebook

När jag skrivit “Varför ska man använda Facebook” googlade jag efter andras svar på frågan. “Why use facebook?”. En sån sökning får naturligtvis många träffar. Det är dock många fler träffar som besvarar frågan “How to use facebook” än “why”. Det märkliga är dock att också många av träffarna som ger sig ut för att besvara frågan “varför” ändå kretsar runt “hur”.

Mitt svar blev också aningen svävande. Individuell nytta med stora variationer och paralleller till “vanligt nätverkande”.

De alternativa svaren är istället uppräkningar av konkreta användningar. En del av det slag att man som individ genast kan börja använda dem i sitt arbete. Andra sådana som kräver ändrad organisation och omfördelade resurser.

De vanligaste exemplen på företags användning av social medier

Utan att, för enkelhetens skull, göra åtskillnad mellan Facebook och Twitter brukar kundtjänst och kundkontakt vara det vanligaste användningsområdet, som framhålls. Krishantering – kommunikation med de drabbade, finns också med som vanligt exempel.

Rekrytering är ett annat. Jag har själv några rekryterare som kontakter som i sina statusuppdateringar brukar tala om vilka uppdrag de jobbar med.

Fan pages och grupper för varumärken och företag brukar också framhållas som bra Facebook-användningar. Det är de säkert – om de sköts rätt.

Dagens rätt – restauranger som kommunicerar med sina gäster har jag inte sett men måste rimligen vara ganska vanligt. Och verkningsfullt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather