Tåghaverier och informationsbrist – Resande blir rasande

Informationsskylt på centralstationen i Stockholm - förseningar på grund av snö

Två dagar i rad har kontaktledningar strax norr om Stockholm Central rivits ned och orsakat stopp i all tågtrafik norrut. Mest tycks resenärerna bli upprörda över informationsbristen. Och det helt i onödan. Att skapa system för att samla in och distribuera information till passagerarna är inte svårt och heller inte dyrt, åtminstone inte i relation till andra järnvägsinvesteringar. Brister i ledarskap och kompetens är de förklaringar som ligger närmast till hands.

Det finns många sårbara punkter i tågtrafiken. I Stockholmstrakten kan ett enda fel drabba några hundra tusen regional- och fjärrtågspassagerare. Att bygga bort dessa sårbara punkter är förmodligen en fråga om miljardinvesteringar. Och även om man gör dem kan man inte utesluta att de drabbas av händelser man inte förutsett och därför inte byggt bort risken för.

Varje gång det inträffar ett tågtrafikhaveri av det slag vi sett två dagar i rad nu läser vi om resande som blivit rasande. Att kontaktledningar rivs ned under extrema väderföhållanden tycks de kunna acceptera. Men det informationsvakum de hamnar i är frustrerande och förlamande. Hur länge ska man vänta eller ska man redan nu planera om? Och vad ska man utgå ifrån i sin planering?

Eftersom man inte någonsin kommer att kunna bygga bort alla risker till rimliga kostnader måste man utveckla system för att hantera dem. Och eftersom vetskapen om att trafiksystem alltid är sårbara är lika gammal som systemen ifråga borde man ha gjort det för länge sen. Idag är det nästan barnsligt enkelt att göra det. Tekniken finns och är billig. Kunskapen finns och är skamligt nog inte mycket dyrare. Det är bara ledarskapet som saknas.

Expressen om tåghaveriet
Aftonbladet om saken
Och Svenska Dagbladet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Bookmark the permalink.

About Robert Hultman

Robert Hultman hjälper företag, organisationer och enskilda att kommunicera kostnadseffektivt för att nå uppställda mål och öka värdet av deras produkter och tjänster. Han spelar också ukulele och driver www.ukulelebloggen.se Dessutom är han Alfa Romeo-entusiast och kör gärna sina Alfor på landets racerbanor.

Comments are closed.