Har vi sett någon Juholteffekt?

Går det framåt eller bakåt för S? Är S största parti eller är M det? Ligger Kd över eller under riksdagsspärren? Det är snararare förvirringen än kunskapen som växer efter de två opinionsundersökningar som publicerats de senaste dagarna.
I Aftonbladet (United Minds/Cint) är S störst och går framåt. I Expressen (Demoskop) minskar S och M är störst. Största frågetecknet blir därför om det är en slump att det är det är så.
United Minds sista undersökning innan valet var inte särskilt pricksäker, förmodligen den sämsta av undersökningarna gjorda alldeles innan valet. I den undersökningen fick M 25,7 procent mot 30,1 i valet. S fick 28,0 i United Minds undersökning och 30,3 i valet. I Demoskops sista undersökning innan valet fick M 31,6 procent och S 28,9. Sifo var bäst och ”förutspådde” 30,0 procent för moderaterna och prickade in socialdemokraternas 30,3 procent.

Väljarunderökningar publicerade i april:
United Minds – Demoskop
M: 30.3 – 36,2
Fp: 7,3 – 6,3
C: 5,6 – 4,2
Kd: 5,1 – 3,6
S: 30,8 – 28,8
V: 5,4 – 4,4
Mp: 8,0 – 10,1
Sd: 6,4 – 4,9

Artikeln om Demoskop-undersökningen i Expressen
Undersökningen hos Demoskop
Artikeln om United Minds-undersökningen i Aftonbladet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather