Vinnare i Almedalen

Cykla en smoothieHalva Almedalsveckan har förflutit och det är väl egentligen på tok för tidigt att utse vinnare av något slag. Ändå dristar jag mig att utse vinnaren i min egen tävling där en bra idé slår en bra budget. Vinnaren blir Allmännyttan.

Årets Almedalsvecka är en rekordvecka i antal arrangemang och förmodligen också i antal besökare. Aldrig har det varit riktigt så trångt på Donners plats som i år. Dessvärre slås inga rekord när det gäller idéhöjden i arrangemang och opinionsbildning. Det mesta rymms i spannet från tråkigt till gediget.

Den typ av aktiviteter jag särskilt spanar efter i Almedalen har det varit glest med. Jag är intresserad av kombinationen bra idé – liten budget. Det brukar alltid finnas ett tiotal hyffsade exempel att glädja sig åt. Men i år det varit dåligt med det.

Länge trodde jag att jag skulle tvingas utse en poänglös och irriterande gitarrist till vinnare. Det går nämligen omkring en yngling med gitarr här i Visby. Han ställer sig bredvid talare vid arrangemangen och spelar gitarr, ja till och med vid musikkåren från Blekinge som spelar här några gånger per dag. Grabben lever på sin charm och fyrar av ett leende mot irriterade betraktare. Utdelningen är häpnadsväckande. De flesta, och särskilt damerna, smälter.

Störande element beskurenDet hela blir i slutändan ändå poänglöst och mest irriterande. Hade han haft ett budskap hade det varit en annan femma. Djärvt.Förmodligen fortfarande irriterande men inte längre poänglöst.

Allmännyttan och deras “Cykla en smoothie” räddar mig dock från nesan att behöva utse gitarristen till vinnare. De har en träningscykel som driver en mixer. Almedalsbesökarna kan antingen själva trampa och blanda sin smoothie eller låta någon av de båda tjejer som bemannar aktiviteten göra det.

Det är en aktivitet för att uppmärksamma allmännyttans energisparkampanj. Den är lågbudget, den “walks the talk”, den erbjuder besökaren något. Det är en vinnare.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather