Bordellen bäst i Almedalen

Kvinnojouren i Järfälla öppnade en bordell under Almedalen. Lyckat grepp.
Tal och seminarier i all ära. Det jag tycker är roligast med Almedalsveckan är alla olika försök att väcka uppmärksamhet. Många försöker fånga medias uppmärksamhet för att få rubriker, andra har fokus på Almedalsbesökarnas intresse. De är i sig en viktig målgrupp för många – eftersom det handlar om opinionsbildare och politiker. Personligen håller jag ögonen öppna efter de smarta sätten. De där idéerna är viktigare än pengarna för att lyckas.

Bordellen i Almedalen är mitt tycke årets bästa uppmärksamhetssatsning. Men den hade kunnat vara lika bra för mindre pengar. Det är tjejjouren i Järfälla som står bakom den. Den lär enligt uppgifter ha kostat 2 miljoner kronor. Det har väckt anstöt. Själva bordellen är en friggebod placerad på vägen upp från hamnen till Donners plats. Att ta fram den boden har säkert varit dyrt även om det knappast handlar om hela 2 miljoner kronorsbudgeten. Det är lätt att vara efterklok men jag tror att en skylt på en vanlig dörr centralt i Visby hade gett samma effekt och varit billigare. Konceptet var nog starkare än vad tjejjouren och deras konsulter trodde.

Schyman och de 100 000 kronor hon brände var däremot inte lika lyckat. Det fångade medias uppmärksamhet som planerat men budskapet kom bort. Jag frågade några Almedalsbesökare dagen efter varför det var just 100 000 som eldades upp. Ingen kunde svara, någon hade ett vagt minne av att beloppet motsvarade löneskillnaden mellan män och kvinnor på något sätt. Även om 100 000 är en jämförelsevis blygsam budget väckte det anstöt hos många att de just eldades upp.

Personligen kan jag inte låta bli att undra om det verkligen var 100 000. Ingen skulle sett någon skillnad om det var 90 000 eller 75 000. Om inte Feministiskt initiativ som organisation lade undan några tusenlappar för bättre ändamål kan jag tänka mig att en eller annan medarbetare gjorde det på privat initiativ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather